Nyheter

FN: 75 migranter döda i Medelhavet

Libyen • Publicerad 21 november 2021
420 migranter i sjönöd räddades på lördagen av italienska kustbevakningen. Tidigare i veckan dog 75 personer på Medelhavet. Bilden är en arkivbild.
420 migranter i sjönöd räddades på lördagen av italienska kustbevakningen. Tidigare i veckan dog 75 personer på Medelhavet. Bilden är en arkivbild.Foto: Adrian Pourviseh/AP/TT

75 migranter drunknade i Medelhavet norr om Libyen tidigare i veckan då de försökte att ta sig till Italien med båt, uppger FN:s migrationsorgan IOM. 15 personer kunde räddas av fiskare. Överlevarna fördes i hamn i Zuwara i nordvästra Libyen, uppger IOM.

På lördagen räddades även över 420 migranter av den italienska kustbevakningen i svårt sjöväder, rapporterar AP.

350 personer, varav 40 minderåriga, räddades från en fiskebåt i nöd, 115 kilometer från den sicilianska kusten. Migranterna fördes till Sicilien. Kustbevakningen säger att båten var "i fara på grund av de svåra väderförhållandena ute på havet och på grund av det stora antalet personer ombord".

Ytterligare 70 personer fördes i land av ett annat kustbevakningsfartyg vid den italienska ön Lampedusa.

Det hårda vädret gjorde räddningsinsatserna komplicerade, bland annat fick fyra lastfartyg i området rycka in och agera vindfång för att lindra de hårda vindarna när migranterna skulle föras över till räddningsbåtarna.

Mängder av människor som försöker migrera till Europa hamnar hos smugglare i Libyen och ger sig ut på farliga båtfärder. Fram till och med början av september hade nästan 1 400 personer omkommit på havet i år, såvitt känt för FN:s migrationsorgan IOM.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.