Annons
Nyheter

FN-chefen António Guterres vill fortsätta

FN • Publicerad 11 januari 2021
FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.
FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

FN:s generalsekreterare António Guterres meddelar att han ställer sig till förfogande för en andra mandatperiod på fem år.

Det meddelade hans talesperson Stéphane Dujarric på måndagen, som sade att Guterres informerat både säkerhetsrådet och generalförsamlingen om att han ställer upp.

Annons

Guterres får stort beröm av toppdiplomater som verkat nära honom eller följt hans insatser. Detta trots att FN och generalsekreteraren delvis hamnat i en maktskugga i rådande stormaktsspel.

Dessutom har hans möjlighet att agera kringskurits av bland annat USA:s president Donald Trump som vänt multilaterala organisationer ryggen.

Guterres, född 1949, har varit Portugals premiärminister. Han ledde Socialistinternationalen 1999–2005 och var ansvarig för FN:s flyktingkommissariat UNHCR i tio år fram till 2015. Han tillträdde som FN:s generalsekreterare den 1 januari 2017.

I praktiken är det FN:s säkerhetsråd som beslutar vem som ska vara FN:s generalsekreterare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons