Annons
Nyheter

FN-chefens Sudanoro: Förödande för regionen

Kraftiga explosioner har skakat den sudanesiska huvudstaden Khartum under dagen och den senaste dödssiffran närmar sig enligt FN 200 sedan oroligheterna inleddes.
Sudan • Publicerad 17 april 2023
FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.
FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

FN:s särskilde sändebud för Sudan, Volker Perthes berättade via en videolänk från i en stängd session för säkerhetsrådet att minst 185 människor har dödats och ytterligare 1 800 skadats.

Världsorganisationens generalsekreterare António Guterres uppmanade i ett uttalande tidigare under dagen de stridande parterna att "omedelbart upphöra med fientligheter, återställa lugnet och inleda en dialog för att lösa krisen".

Rivaliserande generaler

Annons

Guterres slog också fast att "varje ytterligare eskalering" av konflikten mellan armén och paramilitära styrkor ledda av två rivaliserande generaler "kan vara förödande för landet och regionen".

Striderna bröt ut i lördags, efter att en schism inom Sudans militära styrkor växt sig stor under en tid.

På ena sidan står landets reguljära armé, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan. På andra sidan står de paramilitära styrkorna Rapid Support Forces (RSF) som har verkat vid sidan av armén och som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

De båda tog makten i Sudan sedan de gjort gemensam sak i en militärkupp 2021. Men sedan dess har relationerna surnat rejält – trots att de två männen ingår i det afrikanska landets militärstyre; Abdel Fattah al-Burhan som nummer ett i rang och Mohamed Hamdan Dagalo som nummer två.

Planen har varit att RSF ska uppgå i den reguljära armén.

Kontakt med båda sidor

– Jag är i ständig kontakt med ledarna för båda sidor, berättade Perthes via länk från Khartum till journalister i FN:s högkvarter i New York.

Guterres talesperson Stéphane Dujarric har tidigare meddelat att FN på grund av det oroliga läget och för att tre FN-anställda – vid livsmedelsprogrammet WFP – dödats i konflikten, ställt in flertalet av sina insatser i Sudan.

FN kommer "inte att be sin personal att gå till jobbet när inte deras säkerhet kan garanteras", sade han.

FN har mer än 250 särskilda stödprogram i Sudan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons