Annons
Nyheter

FN-diplomater vägrade lyssna på efterlyst ryska

När Rysslands barnrättskommissionär, Maria Lvova-Belova, tilläts att tala på videolänk inför FN:s säkerhetsråd reste sig flera representanter upp och gick. Lvova-Belova är anklagad för krigsbrott i Ukraina.
Utrikes • Publicerad 6 april 2023
Maria Lvova-Belova är, tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin, efterlyst av internationella brottmålsdomstolen för krigsbrott. Arkivbild.
Maria Lvova-Belova är, tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin, efterlyst av internationella brottmålsdomstolen för krigsbrott. Arkivbild.Foto: Michail Metzel/AP/TT

Ambassadörerna från Albanien, Malta, Storbritannien och USA lämnade lokalen, och i stället skickade de in diplomater på lägre nivå. Inför hennes anförande var Storbritannien och USA starkt emot mötet och hade lagt in sina veton mot att FN beslutat att tv-sända talet.

Under sitt anförande sade Lvova-Belova att barnen som Ryssland anklagas för att ha fört ut ur Ukraina omhändertagits för sin egen säkerhet och att Moskva koordinerar återlämnandet av dem tillsammans med internationella organisationer.

Annons

Lvova-Belova borde inte tillåtas få ett ”ett internationellt podium för att sprida sin desinformation och försöka försvara sina vidriga handlingar som äger rum i Ukraina”, sade USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield.

Ryssland, som för närvarande innehar ordförandeskapet i säkerhetsrådet, hade sammankallat mötet för att möta påstådd desinformation om de ukrainska barnen.

I mars utfärdade Internationella brottmålsdomstolen (ICC) en arresteringsorder på Lvova-Belova och Rysslands president Vladimir Putin. Bland anklagelserna finns krigsbrott bestående av att ha fört bort barn från Ukraina.

Hur många barn som förts bort av Ryssland är svårt att fastslå, men i ett uttalande på Twitter under onsdagen skrev Ukrainas FN-ambassadör Serhij Kyslytsia, att det handlar om fler än 19 500 barn.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons