Annons
Nyheter

FN: Möte om koranbränning nästa vecka

FN:s människorättsråd (UNHRC) har kallat till extrainsatt möte med anledning av "koranbränningar i Europa". Sannolikt hålls mötet på tisdag i nästa vecka, uppger rådet för TT.
Samhälle • Publicerad 5 juli 2023
FN:s råd för mänskliga rättigheter kommer sannolikt att hålla sitt extrainsatta om koranbränningar på tisdag i nästa vecka.
FN:s råd för mänskliga rättigheter kommer sannolikt att hålla sitt extrainsatta om koranbränningar på tisdag i nästa vecka.Foto: Tim Aro/TT
Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif. Arkivbild.
Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif. Arkivbild.Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone/AP/TT

I ett mejl skriver Pascal Sim, talesman för rådet, att organisationens ordförande och fyra vice ordförande under en överläggning som börjar klockan 15.00 svensk tid på onsdagen ska sätta sig för att bestämma en exakt tidpunkt för mötet.

"I princip kan den extrainsatta debatten äga rum på eftermiddagen tisdagen den 11 juli", skriver Pascal Sim i mejlet.

Annons

Han tillägger dock att datum och tidpunkt kommer att fastslås definitivt under onsdagens överläggning.

Mötet kommer att hållas i FN-byggnaden i Genève i Schweiz.

"Oroväckande ökningen"

Vidare skriver Sim att begäran om ett möte inkom in till UNHRC i måndags kväll. Den kom från Pakistan, på uppdrag av den Islamiska konferensorganisationen (OIC), som har 57 medlemsstater.

Enligt Sim rör det ett möte för att "diskutera den oroväckande ökningen av överlagda och offentliga handlingar av religiöst hat som manifesteras av återkommande vanhelgande av den heliga Koranen i vissa europeiska och andra länder.”

FN:s råd för mänskliga rättigheter har länge kritiserats som ett FN-organ med stora trovärdighetsproblem då en stor andel av medlemmarna anklagats för att själva systematiskt kränka mänskliga rättigheter.

"Islamofobi och hat"

Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif gick under måndagen ut och fördömde förra veckans koranbränning i Stockholm.

Under ett möte med den pakistanska regeringen sade Sharif också att det inte är första gången koraner bränns i Sverige.

– Det belyser att muslimer i Sverige, som är en minoritet, möter islamofobi och hat.

Sharif sade vidare att den pakistanska regeringen starkt uppmanar den svenska regeringen att vidta åtgärder för att något liknande inte ska hända igen.

Rättad: I en tidigare version av denna text fick människorättsrådet fel förkortning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons