Annons

FN röstade för fortsatt hjälp till Syrien

FN:s säkerhetsråd har röstat igenom en förlängning av tillståndet för gränsöverskridande hjälp till det krigsdrabbade Syrien.
Men det nya beslutet är en kompromiss och begränsar FN:s möjligheter att hjälpa de nödställda.
Syrien • Publicerad 11 januari 2020
Civila på flykt undan den syriska offensiven mot Idlib den 24 december förra året.
Civila på flykt undan den syriska offensiven mot Idlib den 24 december förra året.Foto: Ghaith al-Sayed/AP/TT

Hjälpen, som sedan 2014 har kommit in i Syrien via fyra övergångar, är en viktig livlina för miljontals syrier, men hotades att skäras av helt om FN:s säkerhetsråd inte klubbade igenom en ny resolution på fredagen.

Till slut kunde rådet enas om en kompromiss efter ett ryskt förslag, som innebär att hjälp kan föras in från Turkiet via två övergångar, och bara i sex månader i stället för ett år. Tidigare övergångar i Irak och Jordanien får inte längre användas.

Annons

Men det var inte helt givet att säkerhetsrådet skulle komma till ett beslut. Resolutionen som har tillåtit FN att föra in hjälp över gränsen löpte ut vid midnatt, sedan Ryssland och Kina i december lade veto i säkerhetsrådet mot en ettårig förlängning. Ryssland har dessutom hotat med ett nytt veto mot all gränsöverskridande hjälp om landet inte fick igenom sina krav.

Skamligt otillräcklig

Ryssland avstod tillsammans med Kina från att rösta för resolutionen. Det gjorde även USA och Storbritannien, i protest mot att den blev urvattnad. Övriga elva medlemmar röstade för den.

– VI gav ryssarna en tum och de tog en miljon, säger USA:s FN-ambassadör Kelly Craft efter omröstningen, och beskriver resolutionen som skamligt otillräcklig.

– Den här resolutionen innebär att syrierna helt i onödan kommer att lida. Syrier kommer att dö som ett resultat av det här.

Hon får medhåll av Storbritanniens ambassadör Karen Pierce, som anklagar Ryssland för att politisera hjälpen.

– Det syriska folket har sett många mörka dagar sedan 2011, men den här dagen är potentiellt en av de mest sorgliga, för det är första gången en medlem av säkerhetsrådet har spelat ett politiskt spel med den humanitära hjälpen, säger hon och fortsätter:

– Ryssland spelar tärning med folkets liv i nordöstra Syrien.

"Helt irrelevant"

Men Rysslands FN-ambassadör Vassilij Nebenzia avfärdar kritiken.

– Alla dessa rop om en nära förestående katastrof och olyckor som nordöstra Syrien hotas av om vi stänger en gränsövergång är helt irrelevant för humanitär hjälp till regionen kommer inifrån Syrien, säger han.

FN har via gränsöverskridande bistånd sedan 2014 skickat in omkring 30 000 lastbilar fyllda med mat, medicin och andra förnödenheter till Syrien, enligt FN:s samordningsorgan för nödhjälp (Ocha), som även uppger att fyra miljoner människor är beroende av hjälpen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons