Annons
Nyheter

FN-soldat död i attack mot helikopter

Kongo-Kinshasa • Publicerad 5 februari 2023
FN-slodater som tillhör uppdraget Monusco i östra Kongo-Kinshasa.
FN-slodater som tillhör uppdraget Monusco i östra Kongo-Kinshasa.Foto: Moses Sawasawa/AP/TT

En sydafrikansk FN-soldat från den fredsbevarande insatsen i Kongo-Kinshasa dödades när en helikopter attackerades i östra delen av landet på söndagen.

Helikoptern besköts under en flygning mot provinshuvudstaden Goma i Norra Kivuprovinsen. Ytterligare en person ombord skadades, men helikoptern kunde ta sig till Goma där den landade.

Annons

FN-uppdraget Monusco utreder vem som låg bakom attacken, men Monuscos talesperson Amadou Ba sade att man ännu inte vet anledningen till beskjutningen och den exakta platsen där attacken utfördes.

Flera militanta grupper och upprorsrörelser är aktiva i regionen som är rik på mineraler. Oroligheterna har flera gånger förvärrats till regelrätta, intensiva inbördeskrig de senaste decennierna.

Det senaste året har den militanta gruppen M23 erövrat stora landområden som gruppen fortfarande kontrollerar. M23 håller ställningar nära provinshuvudstaden Goma.

Ledare i Östafrika manade på lördagen till omedelbar vapenvila i regionen under ett möte i Burundi. Men försök att finna en långvarig lösning på de väpnade konflikterna, inklusive en så kallad vägkarta till fred som framförhandlades i Angola i somras, har hittills misslyckats.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons