Annons
Nyheter

FN: Villkoren för hjälpkorridor oacceptabla

FN uttrycker oro för att de villkor som Damaskus satt upp för att öppna gränsövergången Bab al-Hawa för hjälpsändningar från Turkiet till rebellkontrollerade områden är "oacceptabla".
Syrien • Publicerad 15 juli 2023
Lastbilar med FN-sändningar till Syrien väntar vid gränsövergången Bab al-Hawa. Arkivbild.
Lastbilar med FN-sändningar till Syrien väntar vid gränsövergången Bab al-Hawa. Arkivbild.Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

Det framkommer av dokument som nyhetsbyrån AFP tagit del av på fredagen.

I det brev som myndigheter i Syrien skickade till FN med meddelande om att gränsövergången öppnas finns enligt FN:s organ för humanitär hjälp (Ocha) två oacceptabla villkor.

Annons

Det ena är att styret i Syrien påpekar att FN inte får kommunicera med organisationer som utpekas som "terrorister" och det andra är att Syrisk-arabiska Röda halvmånen (SARC) och Internationella rödakorskommittén (ICRC) ska övervaka och möjliggöra distribution av humanitärt bistånd i nordvästra Syrien.

Genom ett arrangemang som inleddes 2014 är det i dag FN som levererar bistånd till nordvästra Syrien från Turkiet och via gränsövergången Bab al-Hawa.

Enligt FN finns det mer än fyra miljoner människor i nordvästra Syrien som är i behov av vatten, mediciner och andra livsnödvändigheter.

På torsdagen meddelade Syriens regering i Damaskus att man beslutat att låta hjälp passera landvägen till rebellkontrollerade områden från Turkiet via övergången Bab al-Hawa under sex månader, med start samma dag.

Gränsövergången Bab al-Hawa stängdes i måndags sedan Ryssland i säkerhetsrådet lagt in sitt veto mot en nio månaders förlängning av en resolution som tillåter humanitär hjälp att passera.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons