Annons
Nyheter

Fondbolag förlorar tillstånd - allvarliga brister

Värdepappersbolaget Nord Fondkommission förlorar sina tillstånd och får inte längre fortsätta med finansiell rådgivning och försäljning av finansiella produkter.
Ekonomi • Publicerad 13 oktober 2021
Nord Fondkommission får inte längre bedriva tillståndspliktig verksamhet, enligt FI. Arkivbild.
Nord Fondkommission får inte längre bedriva tillståndspliktig verksamhet, enligt FI. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Finansinspektionen (FI) återkallar bolagets samtliga tillstånd, med omedelbar verkan, på grund av allvarliga brister i bland annat rådgivningen.

"Beslutet innebär att bolaget ska upphöra med all tillståndspliktig verksamhet", skriver FI i ett pressmeddelande.

Annons

Enligt FI har bolaget bland annat sålt riskfyllda företagsobligationer till icke-professionella kunder och i den rådgivningen brutit mot flera centrala kundskyddsbestämmelser. Dessutom har Nord Fondkommission, enligt myndigheten, brustit i sin interna styrning och kontroll.

"FI bedömer sammantaget att Nord har begått en rad allvarliga överträdelser och därigenom visat att bolaget saknar förmåga att följa de grundläggande regler som är uppställda för att skydda de kunder som investerar i finansiella instrument", skriver FI.

Senast den 31 januari 2022 ska bolagets verksamhet vara avvecklad.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons