Annons
Nyheter

För tidigt att säga vem som attackerat Ukraina

Det är ännu för tidigt att säga vem eller vilka som kan ligga bakom hackerattacken på flera ukrainska regeringssajter.
IT • Publicerad 14 januari 2022
It-säkerhetsforskaren David Lindahl säger att det ännu inte går att säga vem eller vilka som ligger bakom attacken mot ukrainska regeringssajter. Arkivbild.
It-säkerhetsforskaren David Lindahl säger att det ännu inte går att säga vem eller vilka som ligger bakom attacken mot ukrainska regeringssajter. Arkivbild.Foto: ULF PALM / TT

Regeringen i Kiev uppger att en storskalig hackerattack på fredagen riktats mot en rad ukrainska regeringssajter. Enligt landets säkerhetstjänst har inga personliga data läckt från sajterna och innehållet har inte ändrats och flera sajter var åter i drift redan på förmiddagen.

David Lindahl som är it-säkerhetsforskare vid FOI säger till TT att det, med den information som hittills finns, är för tidigt att säga vem eller vilka som ligger bakom attacken.

Annons

– Innan vi vet mer går det inte att säga om det är en enskild individ, en kriminell organisation eller en statsmakt som ligger bakom, säger David Lindahl.

För att tekniskt komma närmare svaret på vem som ligger bakom tittar man på hur attacken verkar ha gått till och hur avancerad den är.

– Man tittar på koden för att se om den liknar kod som vi tidigare sett från andra förövare. Sedan tittar man på var kommunikationen kommit från om vi kan spåra trafiken. Men om man är tillräckligt skicklig kan man kopiera kod från andra angripare och dölja var kommunikationen kommer ifrån, säger David Lindahl.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons