Annons
Nyheter

Sjuksköterska gav överdos till tidigt fött barn

En nyexaminerad sjuksköterska får kritik från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för att ha gett ett för tidigt fött barn en för hög dos av läkemedlet kaliumklorid, skriver tidningen .
Vård • Publicerad 6 januari 2022
Ivo kritiserar sjuksköterskan för att inte tillräckligt omsorgsfullt och noggrant ha kontrollerat läkemedlets styrka. Arkivbild.
Ivo kritiserar sjuksköterskan för att inte tillräckligt omsorgsfullt och noggrant ha kontrollerat läkemedlets styrka. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Barnet som föddes i den 28:e graviditetsveckan i maj 2020 överlevde men drabbades av två hjärtstopp, efter att ha fått läkemedlet intravenöst med en tio gånger starkare dos än vad som hade ordinerats.

Sjuksköterskan var nyanställd på sjukhuset och hade fått en introduktionsutbildning på avdelningen och en utbildning i läkemedelsberedning. Trots att det fanns en instruktion för hur läkemedlet skulle spädas vid tillfället använde sig sjuksköterskan inte av den.

Annons

Ivo kritiserar sjuksköterskan för att inte tillräckligt omsorgsfullt och noggrant ha kontrollerat läkemedlets styrka. Sjuksköterskan har därmed inte uppfyllt kraven om att ge patienten en sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård, enligt Ivo.

Ivo skriver att vårdgivaren ska beakta beslutet i sitt systematiska patientsäkerhetsarbete.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons