Annons
Nyheter

Föräldrar kritiska efter polisskott i Växjö

När en psykiskt sjuk man skulle föras till psykakuten i Växjö slutade det med att han blev skjuten av polis. Mannens föräldrar är kritiska till polisens agerande, rapporterar .
Brott • Publicerad 14 januari 2021
Föräldrarna till den man som i tisdags blev skjuten av polis i Växjö är kritiska till polisens agerande. Arkivbild.
Föräldrarna till den man som i tisdags blev skjuten av polis i Växjö är kritiska till polisens agerande. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Han skulle få vård, så kommer han ut och får så svåra skador att han kan få men för livet, säger den ena föräldern till tidningen.

Den vuxne sonen bor hemma och får sedan många år vård för sin psykiska sjukdom. I början av veckan började han må sämre och när föräldrarna bad om hjälp att få honom till psykakuten blev de förvånade över det stora polisuppbåd som kom, berättar de för tidningen.

Poliser i kravallutrustning

Annons

Vid tidigare tillfällen har det bara kommit en polispatrull, men nu kom sex polisbilar och utanför bostaden ställde sig poliser i kravallutrustning, enligt föräldrarna. Polisen har uppgett att de fått larm om en man som var utåtagerande och slog sönder saker.

Föräldrarna beskriver att sonen blev hysterisk när han såg alla poliserna och att han började kasta ut saker genom fönstret. Efter en längre stund sprang han ut ur huset med ett tillhygge i handen och då blev han skjuten – enligt polisen eftersom situationen av poliserna uppfattades som hotfull.

– De har kravallutrustad polis som står fem meter från ingången när han springer ut. De ingriper inte och försöker fånga honom, utan när han rusar fram så skjuter de honom, säger pappan, som dock inte såg exakt vad som hände när polisen sköt.

Internutredning inledd

Mannen, som är i 25-årsåldern, fördes till sjukhus och skadorna har bedömts som allvarliga, men inte livshotande. Inledningsvis var han misstänkt för mordförsök, men nu utreds han i stället för hot mot tjänsteman. En internutredning har också inletts om polisernas agerande.

Polisinformatör Robert Loeffel säger att han förstår att föräldrarna är chockade över händelsen.

– Jag kan bara konstatera att det är det sista polisen vill göra, att använda tjänstevapen, men ibland blir man så trängd att man tvingas och så kan det ha varit i denna situationen, säger han till TT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons