Annons

Föräldrar och elever mer missnöjda med skolan

Föräldrar och elever har blivit mer missnöjda med skolan. En undersökning som mäter nöjdhet har gett det lägsta resultatet på tio år.
Skola • Publicerad 15 januari 2020
Föräldrar och elever är mer missnöjda med skolan, enligt en undersökning från Svenskt kvalitetsindex. Arkivbild.
Föräldrar och elever är mer missnöjda med skolan, enligt en undersökning från Svenskt kvalitetsindex. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Den största minskningen i nöjdhet hos föräldrar under de senaste tre åren har skett inom grundskolan. Det visar en undersökning från Svenskt kvalitetsindex, SKI.

Mellan 2016 och 2019 har nöjdheten bland föräldrar till grundskoleelever gått ner med 11,6 enheter, på en skala mellan 0 till 100. Missnöjet är störst bland föräldrar till kommunala grundskoleelever, där har nöjdheten gått ner med 14,8 enheter, skriver undersökningsföretaget i ett pressmeddelande.

Annons

Nöjdheten bland föräldrar till grundskoleelever ligger nu på 59,1 på skalan. Ett resultat under 60 indikerar missnöje och ett resultat över 75 visar på stor nöjdhet, enligt SKI.

Faktorer som påverkar nöjdheten är bland annat hur väl skolan ger stöd när olika problem, som till exempel mobbning, uppstår. Föräldrar som inte tycker att de får tillräckligt mycket information om vad som händer på skolan uppger också att de är mindre nöjda med skolan, enligt SKI.

Föräldrar till förskolebarn är nöjda med förskolan, trots att resultaten i undersökningen har gått ner under de senaste tre åren. Den minsta förändringen i nöjdhet återfinns bland gymnasieelever. Även där har dock nöjdheten gått ner något.

Föräldrarna och eleverna som deltog i undersökningen har också fått frågan om vad som varit avgörande i deras val av skola. Svaren varierar beroende på om barnen går på en kommunal skola eller friskola.

"De som valt en kommunal skola har gjort det på grund av närhet medan de som valt friskola snarare har utgått från ett bra rykte och pedagogiskt upplägg", säger Johan Parmler, vd på SKI, i pressmeddelandet.

Jenny Rydberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons