Annons
Nyheter

Ford bygger fabrik för elbilsbatterier

USA • Publicerad 13 februari 2023
Fords planerade batterifabrik utanför Detroit ska bland annat förse elbilsmodellen Mustang Mach-E med batterier.
Fords planerade batterifabrik utanför Detroit ska bland annat förse elbilsmodellen Mustang Mach-E med batterier.Foto: Carlos Osorio/AP/TT

Den amerikanska biltillverkaren Ford fortsätter sin storsatsning på elbilar med att bygga en ny batterifabrik i Michigan i USA. Bygget beräknas kosta 3,5 miljarder dollar, motsvarande cirka 36 miljarder kronor, och ska sysselsätta 2 500 personer.

Fabriken ska med start 2026 tillverka batterier för runt 400 000 fordon per år.

Annons

Tanken är att tillverka en billigare typ av lithiumbatteri, som kostar bilköparen mindre men också har lägre kapacitet. Det ska göra elbilar "mer tillgängliga", enligt Ford.

Fabriken är ett samarbete med den kinesiska batteritillverkaren CATL, som kommer att bidra med teknologi samt viss utrustning och arbetskraft.

Den kinesiska inblandningen gör att en elbilsköpare inte kan räkna med hela den elbilsbonus som den som köper helamerikanskt har rätt till.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons