Annons
Nyheter

Företagen pressas av den svaga kronan

Många företag pressas av den svaga kronkursen, enligt en färsk undersökning som Swedbank låtit göra bland de 400 största företagen i industri- och tjänstesektorn.
Ekonomi • Publicerad 11 april 2023
En svag liten rackare. Arkivbild.
En svag liten rackare. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson / TT

90 procent av företagen uppger att kronförsvagningen ökat inköpskostnaderna och att priserna måste höjas därefter.

"Svenska storföretag har merparten av sin försäljning och inköp utomlands och därför är deras exponering mot utländsk valuta stor. För företag med stor andel inköp i utländsk valuta innebär det fördyrade inköpskostnader, vilket påverkar deras lönsamhet", skriver Jörgen Kennemar, företagarekonom på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Annons

45 procent av tjänsteföretagen uppger att kronkursen har en negativ påverkan på lönsamheten. 20 procent anser att den har en positiv påverkan.

"Det är framför allt exporttunga branscher med begränsad import av insatsvaror som gynnas av en svagare krona, exempelvis gruv- och skogsnäringen", skriver Kennemar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons