Annons
Nyheter

Fornborg på Öland återupptäckt efter 300 år

Forskaren Jan-Henrik Fallgren har gjort vad många arkeologer bara kan drömma om. Han har upptäckt vad som kan vara Ölands största fornborg.
Historia • Publicerad 1 augusti 2021
Resterna av en fornborg som kan vara Ölands äldsta har hittats. Bilden är från en annan arkeologisk utgrävning. Arkivbild.
Resterna av en fornborg som kan vara Ölands äldsta har hittats. Bilden är från en annan arkeologisk utgrävning. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Borgen Sörby omnämns i skriftliga källor från tidigt 1700-tal, men ingen har i modern tid kunnat lokalisera platsen där den ska ha legat. Förrän nu.

– Jag kom norrifrån byn Hörninge och travade upp på vad som tidigare har varit en ö och tänkte se hur det såg ut. Till min förvåning såg jag att det såg faktiskt ut som en fornborg som låg på ena delen av ön, säger Jan-Henrik Fallgren, arkeolog vid Uppsala universitet.

Utgrävning planeras

Annons

Han anlitade en firma som undersökte området med markradar. Det fann formationer under jordytan.

– Där kunde man se att det fanns rester efter hus längs det som antagligen var borgmuren. Det bekräftade vad jag trodde från början. Att det här måste vara den borgen som är omtalad i källor från 1700-talet. Det var väldigt roligt, säger Fallgren.

Nu planerar han att göra en utgrävning av området, vid den torrlagda Skedemosse. Sjön användes en gång i tiden som offerplats och är bland annat fyndplats för Sveriges största guldskatt.

– Jag har sedan tidigare sökt pengar tillsammans med andra forskare, vid Uppsala och Stockholms universitet. Får vi inte dem kommer jag att ansöka om pengar ensam. Men går ansökan igenom kan vi börja med en utgrävning redan nästa år, säger han.

Sökt fel

Att ingen hittat platsen tidigare kan bero på att man tidigare letat närmare byn Sörby.

– Man kan se på flygfoton och när man står här att det här ser ut som en fornborg. Så här har det funnits en borg, förmodligen på en helig ö i en helig sjö där man i nästan 2 000 år offrat till gudarna av olika anledningar, säger Fallgren i ett tv-inslag SVT Småland gjort om det arkeologiska fyndet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons