Annons
Nyheter

Förorenad medicin kan ha dödat tiotals barn

Fyra hostmediciner kan ha krävt över 60 barns liv i Gambia, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Medlen kan ha förorenats av giftiga kemikalier.
Gambia • Publicerad 6 oktober 2022
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus varnar för förorenade hostmediciner som kan ha krävt 66 barns död i Gambia. Arkivbild.
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus varnar för förorenade hostmediciner som kan ha krävt 66 barns död i Gambia. Arkivbild.Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Läkemedlen har tillverkats av indiska Maiden Pharmaceuticals för Gambia, där de nu har stoppats. WHO utesluter inte att de kan ha nått utanför landets gränser via informella kanaler och uppmanar andra länder att kontrollera att så inte är fallet.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att medicinerna möjligen kan ha lett till 66 barn dött av akut njursvikt.

Annons

Myndigheterna i Gambia har också pekat på e.coli-bakterier som möjlig orsak, men preliminära resultat lutar åt att det är hostmedicinerna som lett till njursvikten, säger neurologen Abubacarr Jagne, som leder hälsodepartementets utredning sedan i juli.

Laboratorietester av medicinerna har visat spår av oacceptabelt höga halter av dietylenglykol och etylenglykol, ämnen som är giftiga för människor och bland annat kan leda till njursvikt, enligt WHO:s larm.

Kemikalierna har tidigare kopplats till giftskandaler. I Panama dog flera hundra personer 2006 sedan dietylenglykol blandats i glycerinet som använts i en slemlösande medicin.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons