Annons
Nyheter

Försäkringskassan stoppar utbetalningar till Humana

Försäkringskassan stoppar alla utbetalningar till assistansbolaget Humana. Pengarna betalas i stället direkt till assistanstagaren.
Assistans • Publicerad 7 februari 2023
Försäkringskassan drar i alla utbetalningar till assistansbolaget Humana. Arkivbild.Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Försäkringskassan godkänner inte längre Humana Assistans AB som betalningsmottagare och att ersättning för assistans från nu kommer att betalas direkt till de assistansberättigade som anlitar företaget.

Beslutet kommer efter att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i förra veckan återkallade Humanas tillstånd att bedriva bland annat assistans.

Annons

Humana kommer i stället att fakturera kunderna för utförd assistans, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Tidigare på tisdagen meddelade Förvaltningsrätten att den beviljar den inhibition som Humana ansökt om, vilket innebär att bolaget får fortsätta bedriva assistansverksamhet tillfälligt.

Ivos beslut att dra in tillståndet baseras bland annat på mängder av återkravsärenden från Försäkringskassan och bolagets bristande ansvar för utländsk arbetskraft. Bland annat ska Humana haft illegal arbetskraft anställd.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons