Annons
Nyheter

Forskare kräver fortsatt stängda skolor

Coronaviruset • Publicerad 5 januari 2021
Mellanstadieelever. Arkivbild.
Mellanstadieelever. Arkivbild.Foto: Alexander Olivera/TT

En grupp forskare skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att landets skolor bör hållas stängda i ytterligare två till fyra veckor efter den planerade öppningen den 11 januari, för att minska risken för smittspridning av coronaviruset.

Forskarna, bland dem Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, skriver att regeringen och Folkhälsomyndigheten har baserat beslutet att hålla grundskolorna öppna på hypotesen att barn sällan smittar andra. De skriver vidare att hypotesen ifrågasätts i internationella sammanhang i takt med att nya vetenskapliga studier presenteras.

"Vi har alltså all anledning att med stor oro se fram emot en eventuell öppning av grundskolorna den 11 januari. Till orosmomenten hör också att Sverige, till skillnad från nästan alla världens övriga länder, fortsatt undvikit att införa basala fysiska barriärer för att minska smittspridningen i skolmiljön", skriver forskarna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons