Annons
Nyheter

Forskare: Rimfrost en skenmanöver

Antalet skjutningar har inte minskat – trots polisens kraftsamling genom Operation rimfrost.
Polisforskaren Stefan Holgersson dömer ut hela projektet som "en kuliss" med kontraproduktiva effekter.
Brott • Publicerad 13 maj 2020
Polisen i Malmö under en insats inom Operation norrsken, som är en del av Operation rimfrost. Arkivbild.
Polisen i Malmö under en insats inom Operation norrsken, som är en del av Operation rimfrost. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Rimfrost har försämrat polisens förmåga att arbeta mot den organiserade brottsligheten på ett nationellt plan, säger han.

Som en motreaktion på flera grova våldsbrott förra hösten drog polisen i gång den nationella insatsen Operation rimfrost. Vid en pressträff på onsdagen kunde dock kommenderingschefen Stefan Hector konstatera att antalet skjutningar inte har minskat under årets fyra första månader jämfört med samma period föregående år.

"En kuliss"

Annons

Stefan Holgersson, professor vid polishögskolan i Oslo, anser att insatsen har varit en skenmanöver från polisens sida för att undslippa kritik för hanteringen av den organiserade brottsligheten i landet.

– Polisen har press på sig att visa att man agerar kraftfullt mot skjutningar och sprängningar, och då är det här det snabbaste sättet att skapa en kuliss av en framgångsrik verksamhet. Kortsiktigt kan det ge en effekt av att allmänheten känner sig tryggare och politiker känner sig nöjda, men det är en effekt av något som är en kuliss, säger han.

Förstärkning utifrån

Enligt Holgersson har det genom åren funnits flera exempel på liknande projekt inom Polismyndigheten som föranletts av negativ medial uppmärksamhet.

– Det har funnits en diskrepans mellan bilden som målas upp externt och den som finns internt. Det är vanligt att man gör så. Aktiviteter som man utför och tillslag som redan var planerade har utåt sagts vara en effekt av Rimfrost, trots att de har varit ett resultat av den normala linjeverksamheten, säger polisforskaren.

Han är dessutom kritisk mot hur den nationella insatsen har utformats. Hundratals poliser från andra delar av landet har under perioder förstärkt polisen i region Syd – men de poliserna hittar inte lika bra i sin nya stad och känner inte igen personer och nätverk på samma nivå som den lokala polisen, menar Holgersson.

– Och när de väl hinner lära sig det åker de därifrån för att det har gått tre månader. Det betyder att man totalt sett i landet har sänkt effektiviteten inom polisen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons