Annons
Nyheter

Forskare ska hjälpa polis med kameraövervakning

Forskare i Malmö och Blekinge ska hjälpa polisen att bli bättre på kameraövervakning.
Vetenskap • Publicerad 11 februari 2023
Är det här en bra placering av en övervakningskamera? Det kan forskare snart ge svar på. Arkivbild.
Är det här en bra placering av en övervakningskamera? Det kan forskare snart ge svar på. Arkivbild.Foto: Per Danielsson/TT

Vetenskapsrådet bidrar med fem miljoner kronor i satsningen, där forskarna ska undersöka var den perfekta placeringen för en övervakningskamera är. Studien leds av forskare vid Malmö universitet, i samarbete med Blekinge tekniska högskola (BTH)

– Huvudmålet med studien är att bygga på kunskapen kring hur övervakningskameror påverkar brottslighet, säger Martin Boldt, docent i datavetenskap vid BTH, till Sveriges Radio P4 Blekinge.

Annons

Forskarna kommer titta på hur kameror förebygger brott och hur de hjälper polisen att klara upp brott när de väl inträffat, men också hur kamerorna påverkar tryggheten för de som vistas och bor i ett område.

Enligt högskolan är studien den största i världen i sitt slag. Alla polisens kameror i hela landet kommer att ingå. Målet är att skapa programvara som kan användas när man funderar på var kameror ska placeras ut, och vad man vill att deras huvudsakliga syfte ska vara.

"Detta kommer innebära att den internationella kunskapen om kameror förbättras avsevärt och att svensk polis kan få bättre möjligheter att effektivt använda sina kameror", säger Boldt till högskolans sajt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons