Annons

Forskarna: "Viktigt bevis för svarta hål"

Att de svarta hålen fanns visste forskarna. Egentligen.
Men att kunna se fenomenet på bild är ändå ett enormt steg för forskningen, enligt Stephan Rosswog, professor vid Stockholms universitet.
Rymden • Publicerad 10 april 2019
Alma-teleskopet i Atacamaöknen i Chile är ett av radioteleskopen som använts för att ta fram den allra första bilden av ett svart hål. Arkivbild.
Alma-teleskopet i Atacamaöknen i Chile är ett av radioteleskopen som använts för att ta fram den allra första bilden av ett svart hål. Arkivbild.Foto: ESO/Jos Francisco Salgado

I teorin har vetenskapen haft rätt bra koll på de svarta hålen redan tidigare. Men det finns ändå alltid tvivel, en liten möjlighet att forskarna – inklusive Albert Einstein – haft fel i alla år.

Därför satt astronomer, fysiker och andra rymdforskare runt hela världen bänkade för att få den första rapporten från Event Horizon-projektet. Och ett mycket tungt bevis för att teorierna verkar stämma.

Annons

Stephan Rosswog, professor vid Stockholms universitet, fick se bilden för första gången via en direktsändning från Bryssel på Chalmers i Göteborg.

– Bilden stämmer faktiskt väldigt väl med hur vi hade förväntat oss att det skulle se ut, säger han till TT.

– Vi var rätt säkra på att svarta hål existerar. Det finns så mycket bevis, bland annat i vår egen galax, som bara kan förklaras med ett supermassivt svart hål. Men det var underbart att faktiskt få se det på riktigt i M87-galaxen.

"Riktigt stort"

Bengt Gustafsson, professor vid Uppsala universitet, jämför den unika bilden med upptäckten av exempelvis Higgspartikeln 2012.

– Det betyder jättemycket att se saker, det har hänt flera gånger inom vetenskapen, som med kvarkar eller Higgspartikeln. När man väl ser dem, blir det allvar, säger han.

– Så det är riktigt stort. För tio år sedan hade jag inte trott att det skulle gå att göra det här.

Enligt Gustafsson kommer bilden av det svarta hålet både att bekräfta vissa teorier och skapa nya frågeställningar för forskarna.

– Bilden innehåller strukturer som kan ge svar på hur det är nära svarta hål, säger han.

– De svarta hålens närmaste omgivning berättar väldigt mycket, så det här kommer förhoppningsvis både att lösa problem som vi har nu, men också ställa nya frågor.

Hoppades på ellips

De svarta hålen har fascinerat forskare i många år. Enligt teorin skulle den första bilden också se ut ungefär som den gör. Det vill säga ett cirkulärt svart tomrum, med en lysande ring omkring sig.

Annons

Ett mer elliptiskt hål hade dock varit roligare, tycker Stephan Rosswog.

– Om jag ska vara ärlig hade jag hoppats på något som hade varit löjligt mycket annorlunda än det som vi förväntade oss, säger han.

– Det hade varit en ännu större nyhet. Men hittills har alla som försökt motbevisa Einstein misslyckats.

Bengt Gustafsson håller med.

– Det hade ju varit jätteintressant. En svart ellips... ja, tänk. Det hade ju varit kul, säger han.

– Men det hade varit ett riktigt problem också. Då hade man kanske fått hoppas på att det var ett dubbelt svart hål.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons