Annons

Förskola stängs: Misstänkt extremistkoppling

En fristående förskola i Göteborg får tillfälligt verksamhetsförbud sedan misstankar om kopplingar till våldsbejakande extremism uppdagats. Dessutom finns det enligt Göteborgs stad allvarliga brister i verksamheten.
Utbildning • Publicerad 26 februari 2020
En bild från en annan förskola än den texten handlar om. Arkivbild.
En bild från en annan förskola än den texten handlar om. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Den kommunala förskolenämnden i Göteborgs stad har beslutat om tillfälligt verksamhetsförbud på en fristående förskola sedan misstankar om kopplingar till våldsbejakande extremism uppdagats.
Den kommunala förskolenämnden i Göteborgs stad har beslutat om tillfälligt verksamhetsförbud på en fristående förskola sedan misstankar om kopplingar till våldsbejakande extremism uppdagats.Foto: Wikipedia

Det handlar om en fristående förskola i nordöstra Göteborg och beslutet har tagits av den kommunala förskolenämnden.

– I samband med en orosanmälan från en förälder intensifierade vi tillsynen, vilket ledde fram till det här beslutet, säger Amanda Larsson, chef på förskoleförvaltningens enhet för juridik och ärendehantering.

Annons

Förskolan har funnits sedan 2016 och flera tillsynsärenden har pågått genom åren. Av underlaget till beslutet om att stänga förskolan framgår att även Säkerhetspolisen och Ekobrottsmyndigheten (EBM) har granskat förskolan.

Slussat vidare pengar

Enligt Larsson handlar kopplingen till våldsbejakande extremism om att personer i ledning och styrelse har nära koppling till en religiös förening som av myndigheter bedöms inte vara förenlig med grundläggande demokratiska värden. Förskolan har, enligt EBM, under två år slussat med än en halv miljon kronor av förskolans medel till den religiösa föreningen.

– Det som gör att vi fattar beslut om att stänga ner förskolan tillfälligt handlar om den nära kopplingen till föreningen, säger Amanda Larsson.

70 barn drabbas

För att verksamheten ska kunna fortsätta drivas måste huvudmannen se till att samtliga inom ägar- och ledningskretsen är lämpliga att bedriva förskoleverksamhet, samt att bristerna i verksamheten rättas till.

– De har lokaler där det är lämpligt att ha 56 barn, men de har 70 barn som går där. Dessutom är personalomsättningen hög, och det har kommit in klagomål på konfessionella inslag i verksamheten, vilket inte går i linje med läroplanen, säger Amanda Larsson.

Verksamhetsförbudet träder i kraft den 2 mars. De 70 barn som går på förskolan ska erbjudas platser på en närliggande kommunal förskola.

TT har flera gånger sökt förskolans vd och styrelsemedlemmar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons