GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förslag om slopad genetisk koppling

Regeringen vill underlätta för ofrivilligt barnlösa att bli föräldrar genom assisterad befruktning, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Kravet på en genetisk koppling till minst en förälder tas bort, enligt förslaget.
Sjukvård • Publicerad 7 februari 2018 • Uppdaterad 7 februari 2018
Annika Strandhäll, socialminister. Arkivbild.
Annika Strandhäll, socialminister. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT

– I takt med att attityder i samhället utvecklas, moderniseras och förändras, så förändrar vi också lagstiftningen. Tekniken finns och vi upplever att det här kommer att göra det bättre för många som längtar efter barn, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till Ekot.

Det betyder att behandlingar med ett donerat ägg och donerade spermier ska kunna utföras inom svensk sjukvård. I dag är det förbjudet.

Regeringen ska på torsdag besluta om ett förslag som sedan ska skickas till lagrådet. Förhoppningen är att lagändringen ska kunna träda i kraft den 1 januari 2019.

– Det gör ju det möjligt att utanför kroppen, utan genetisk koppling till könsceller, få en möjlighet att bli föräldrar, så det här kommer att göra skillnad för de par som är barnlösa i dag, säger Heléne Fritzon (S), biträdande justitieminister, till Ekot.

Föräldrarna måste berätta för barnen hur de ha kommit till, enligt regeringens förslag.

Behandlingarna ska inte bara kunna göras vid universitetssjukhus, utan även vid andra vårdinrättningar.

KB/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.