Annons

Förslag: Rätt till punktskrift blir lag

Samhälle • Publicerad 4 januari 2020
Under lördagen uppmärksammas punktskriften internationellt. Arkivbild.
Under lördagen uppmärksammas punktskriften internationellt. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Fler måste få chansen att lära sig punktskrift, anser Synskadades riksförbund. I synnerhet skolsystemet måste bli bättre på att lära ut punktskrift, menar Jenny Näslund, förbundsordförande i Västerbotten. Hon förespråkar en lagändring.

– Alla som vill lära sig, ska få lära sig tycker jag. Det är så stor hjälp i vardagen, säger hon till P4 Västerbotten.

Annons

Även Annika Östling, ordförande för Synskadades riksförbund i Dalarna, vill att rätten att lära sig punktskrift skrivs in i skollagen. Hon föreslår också åtgärder som underlättar vardagen för synskadade, däribland punktskrift på sopsorteringskärl.

– Hur ska vi kunna veta annars var vi ska stoppa ofärgat och färgat glas? Vi vill också vara med och sortera, säger hon till P4 Dalarna.

De synskadades skriftspråk uppmärksammades på lördagen med en internationell punktskriftsdag. Skriften, utvecklad av fransmannen Louis Braille i början av 1800-talet, bygger på ett system av upphöjda punkter. Utgångspunkten var en skrift för militära meddelanden som skulle kunna läsas i mörker.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons