Annons
Nyheter

Försök till vaccinbedrägerier mot EU-länder

Myndigheter i ett dussintals länder har erbjudits kontrakt för leveranser av covid-19-vaccin av bedragare och kriminella organisationer, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.
Ekonomi • Publicerad 12 augusti 2021
En lång rad regeringar och myndigheter har utsatts för bedrägeriförsök av kriminella som påstår sig kunna leverera vaccin mot covid-19. ArkivbildFoto: Mauro Scrobogna AP/TT

Tillverkarna av vaccin mot covid-19 säljer bara sina vaccin direkt till regeringar, utan mellanhänder. Dessutom har regeringar i EU-länderna en samordnad upphandling av covid-19-vaccin, vilket gör att enskilda EU-regeringar inte köper något vaccin på egen hand.

Trots det har bedrägeriförsöken riktats mot bland annat sex EU-länder, inklusive Frankrike, Nederländerna och Spanien, enligt The Wall Street Journal.

Annons

Myndigheter i Israel, Argentina, Brasilien, Colombia och Kanada ska också ha utsatts, rapporterar tidningen.

Kontrakt på mångmiljonbelopp för leveranser av covid-19-vaccin från Pfizer, Johnson & Johnson eller Astra Zeneca har erbjudits. I vissa fall har myndigheter inlett förhandlingar om vaccinköp innan de uppdagat att det rört sig om en bluff och avbrutit förhandlingarna, enligt tidningens källor. Det är oklart om någon myndighet har skrivit på och lurats av vaccinbedragare.

USA:s departement för inrikes säkerhet har identifierat upp till 75 bedragare som försökt få regeringar att nappa på olika blufferbjudanden om vaccinleveranser. Den amerikanska vaccintillverkaren Pfizer har samtidigt identifierat 86 försök i 45 olika länder att lura till sig kontrakt för vaccinleveranser, enligt säkerhetschefen Lev Kubiak.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons