Annons
Nyheter

Ett nytt fall – hela Nya Zeeland stängs

För första gången sedan i februari har ett nytt fall av covid-19 konstaterats i Nya Zeeland. Den smittade personen innebär att hela landet tvingas in i lockdown, meddelar premiärministern.
Nya Zeeland • Publicerad 17 augusti 2021
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern får en dos av Pfizers vaccin i juni.Foto: Alex Burton/AP/TT

Nya Zeeland trodde sig kanske ha utrotat smittan inom landet sedan de senaste fallen i början av året. De smittofall som kommit inresande från utlandet har fångats av karantänsystemet, viruset har inte nått ut i samhället.

Men nu har en person i Auckland bekräftats smittad utan att det gått att hitta kopplingar till utlandet. Det sätter skräck i landet, som hittills bara vaccinerat omkring 20 procent av den vuxna befolkningen.

Annons

Detta enda fall innebär att hela landet går upp i beredskapsnivå 4, meddelar premiärminister Jacinda Ardern på en presskonferens. Det är den högsta pandeminivån, och innebär "lockdown" av hela samhället.

Bland kriterierna för nivå 4 finns egentligen att "intensiv smittspridning pågår i samhället", men Ardern hänvisar till att den muterade deltavarianten av viruset sars-cov-2 är en "game changer".

– Vi får bara en chans, säger hon.

Nivå 4 innebär bland annat att alla ska stanna hemma "i sin bubbla", och bara ut gå för att uträtta nödvändiga ärenden som att handla mat. Skolor och annan allmän verksamhet stängs.

I Auckland-området ska åtgärden gälla i sju dygn, medan resten av landet kommer undan med tre dygn – åtminstone till att börja med.

Landet har bara registrerat omkring 2 500 smittade och 26 dödsfall relaterade till covid-19.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons