Annons

Första kvinnan på Greklands presidentpost

Grekland ansluter sig till raden av länder med kvinnliga ledare. Ekaterini Sakellaropoulou har av parlamentet i Aten röstats fram som Greklands första kvinnliga statschef i modern tid.
Grekland • Publicerad 22 januari 2020
Ekaterini Sakellaropoulou blir Greklands första kvinnliga statschef i modern tid. Bild från 2018.
Ekaterini Sakellaropoulou blir Greklands första kvinnliga statschef i modern tid. Bild från 2018.Foto: Dimitris Kapadais/In Time/AP/TT

En stor majoritet från både regerings- och oppositionssidan sade på onsdagen ja till Sakellaropoulou, som därmed tillträder presidentposten i mars.

Oppositionsledaren och tidigare premiärministern Alexis Tsipras beskriver Sakellaropoulou som en "exceptionell domare" och människorättsförsvarare. Hon är dotter till en domare i Högsta domstolen i Grekland, och jurist utbildad i bland annat Paris.

Annons

Hon har fyra decenniers erfarenhet i det grekiska rättssystemet och har senast varit ordförande i Statsrådet (Symvoulio tis Epikrateias), Greklands högsta förvaltningsdomstol.

– Vi behöver inte hymla, det grekiska samhället präglas fortfarande av diskriminering mot kvinnor, har premiärminister Kyriakos Mitsotakis sagt.

– Det förändras nu, med början i toppen.

Den grekiska presidentposten är till största delen ceremoniell. Sakellaropoulou har flera kvinnliga kollegor på motsvarande poster i andra europeiska länder, exempelvis Zuzana Caputova i Slovakien och Kersti Kaljulaid i Estland.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons