Annons
Nyheter

Försvaret oroas av falska fartygsrutter

Försvarsmakten besväras av att svenska militärfartyg får falska positioner och rutter på privata trafiksajter på nätet.
Försvar • Publicerad 10 mars 2021
Korvetten HMS Visby övar ubåtsjakt i Stockholms skärgård. Arkivbild.
Korvetten HMS Visby övar ubåtsjakt i Stockholms skärgård. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Det handlar om tjänster som kartlägger sjötrafik över hela världen med hjälp av ett automatiskt system där fartyg kan identifieras och följas i realtid. På dess kartor har det sett ut som att marinens fartyg varit ute och rört på sig.

– Vi har sett felaktigheter sporadiskt under en tid. Ett exempel är att det sett ut som om korvetten HMS Gävle kastat loss och varit ute och gått. Men det fartyget är under ombyggnation och har inte ens vatten under kölen, säger marinens kommunikationschef Rebecca Landberg till Dagens Nyheter.

Annons

I ett annat exempel som tidningen visar upp ser nio fartyg ut att löpa ut koordinerat som i en övning från Karlskrona. En gång uppges en korvett ha sett ut att segla nära ryska Kaliningrad.

Försvaret säger sig se allvarligt på detta och noterar att informationspåverkan och desinformation "sker ständigt på olika sätt i vårt samhälle".

Trafiksajten Marine Traffic säger att systemet bygger på öppna källor där det kan förekomma falska uppgifter, men att det är ovanligt. Företagets talesperson säger till DN att det gärna inleder en dialog med svenska Försvarsmakten om hur detta kan undvikas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons