Annons
Nyheter

Försvaret ska öva på att betala för sig

Mycket i samhället ställs på huvudet under en kris eller krig, även betalsystemen. Under den stora militärövningen Aurora 23 i vår är en del därför att köpa varor och tjänster med hjälp av rekvisition.
Försvar • Publicerad 15 mars 2023
Under ett krig är det långt ifrån säkert att vanliga betalsystem fungerar. Arkivbild.
Under ett krig är det långt ifrån säkert att vanliga betalsystem fungerar. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson/TT

Elförsörjning är ett mål för en angripare i krig, liksom att störa ut andra samhällsviktiga funktioner. Då kan det bli trassligt och tidsödande om vanliga inköpsrutiner och betalkort inte fungerar.

Nu ska Försvarsmaktens personal öva hur de ska göra vid köp av varor och tjänster med en rekvisition.

Annons

"Vi vill att kassapersonalen på en bensinmack ska känna sig trygg och lugn i att inköp med rekvisition är ett av Försvarsmakten accepterat inköpssätt. Det ska vara tydligt hur leverantörerna ska kontrollera vår personal och hur de sen ska göra för att fakturera Försvarsmakten", säger samordnaren Johan Eriksson på Försvarsmaktens logistik i ett pressmeddelande.

Försvarsmakten har tidigare övat på delar av inköpsprocessen. Årets övning fokuserar på kontroll av den som använder rekvisitionen och informationen till leverantörerna.

Cirka 26 000 personer från armén, marinen, flygvapnet och hemvärnet deltar tillsammans med militära enheter från 14 andra länder.

Aurora 23 pågår i april–maj. Det är den största nationella övningen i sitt slag på över 25 år och kommer att märkas främst i södra Sverige.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons