Annons
Nyheter

Försvarsmakten gör sig synlig på Gotland

Försvar • Publicerad 16 januari 2022
Militärfordon från Gotlands regemente, P18, under patrull på norra delarna av ön.
Militärfordon från Gotlands regemente, P18, under patrull på norra delarna av ön.Foto: Karl Melander/TT
Fordon från Gotlands regemente på patrull.
Fordon från Gotlands regemente på patrull.Foto: Karl Melander/TT

Den militära närvaron på bland annat Gotland har utökats de senaste dagarna. Enheter har förflyttas till ön från fastlandet.

Åtgärderna har beslutats av Försvarsmaktens insatschef och ska ses som en anpassning till det spända läget mellan Ryssland och Ukraina samt ökad rysk aktivitet i Östersjön.

Annons

Olika insatser görs på Gotland, både i det dolda och synligt. Under söndagen kördes bland annat en militär patrull på norra delen av ön.

– Genom att genomföra patruller och synas på olika platser visar vi för en eventuell motståndare att vi är aktiva i vårt försvar och tar ansvar för säkerheten på Gotland, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten, till TT.

Den anpassade militära närvaron handlar inte om en höjd beredskap utan en omfördelning av resurser i beredskap, understryker Försvarsmakten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons