Annons
Nyheter

Försvarsmakten varnar för skott i skogen

Nu kommer solen och fler vill ut och promenera – men inte helt utan risk. Försvarsmakten uppmanar allmänheten att hålla koll på skyltar och markeringar vid de många övnings- och skjutfält som finns i landet.
Försvar • Publicerad 7 april 2023
Det finns upp emot 100 övnings- och skjutfält i Sverige som används av försvaret.
Det finns upp emot 100 övnings- och skjutfält i Sverige som används av försvaret.Foto: Johan Hallnäs/TT

– Gör du fel så utsätter du dig för enorm risk, säger Dag Enander vid Försvarsmakten.

Det finns uppemot 100 övnings- och skjutfält i Sverige som används av Försvarsmakten. Att ta sig in på fälten när det pågår övningar är förbjudet enligt skyddslagen och tillträde utan tillstånd kan ge upp till två års fängelse eller böter.

Annons

– Vi försöker påtala att vi så gott som på veckobasis får stoppa övningar för att människor går in där de inte ska vara, förklarar Dag Enander.

Övning pågår

När övning inte pågår är det fritt fram att röra sig i områdena. Men att promenera i skog och mark under de tider fälten är avlysta, det vill säga stängda för allmänheten, innebär livsfara.

– Vi kommer att öva mer och mer och då blir det till slut en obehaglig linjär kollision av ökade övningstillfällen och de här tillfällena när folk gör fel.

Per Åkerblom, som är chef på Göta ingenjörsregemente, förklarar att avlysningen av skjutfälten innebär en avspärrning av ett område, som görs för att "skydda människor från att skadas, eller i värsta fall, till och med dö".

Ökad risk

Han har kunnat se en pandemieffekt där fler människor börjat vistas i naturen och det, i samband med försvarets tillväxt bidrar till ökad risk för incidenter.

– Vi fäller bommar på ingångsvägar så att det blir tydligt att “här ska man inte passera varken till fots eller med fordon” och runt varje skjutfält sitter det informationstavlor där det framgår exakt vilka datum och dagar det är avlyst.

Problemet med att människor går in på skjutfälten varierar mellan olika regioner. Hittills har det inte varit några dödsfall under militärens skjutövningar.

– Det viktiga budskapet är; det är inte svårt att göra rätt – gör du fel så utsätter du dig för enorm risk, säger Dag Enander.

Fakta: Skyddsobjekt

Ett skyddsobjekt är objekt, samhällsviktiga byggnader eller områden som behöver ett förstärkt skydd mot terroristbrott, sabotage, spioneri, samt röjande av hemliga uppgifter som rör totalförsvaret.

Även områden där övningar bedrivs kan vara skyddsobjekt och blir det för att skydda allmänheten mot skada till följd av militär verksamhet.

Obehöriga har inte tillträde till ett skyddsobjekt. Skyltar och restriktioner ska följas enligt skyddslagen (2010:305). Brott mot tillträdesförbudet kan leda till böter eller fängelse i högst två år.

Kontrollera och läs på Försvarsmaktens hemsida vad som gäller i din region.

Olika övnings- och skjutfält har olika anvisningar och regler som gäller vid olika tillfällen. Gå aldrig förbi en skylt som påvisar ett skyddsobjekt om fältet i fråga är avlyst. Skjutvarningstavlor och vägbommar gäller alltid i första hand.

Källa: Försvarsmakten

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons