Annons
Nyheter

"Försvunnen" president visade upp sig

Efter nära två veckors tystnad har Tunisiens president Kaïs Saïed trätt fram i en video, där han går till angrepp mot sina kritiker.
Tunisien • Publicerad 3 april 2023
Tunisiens president Kaïs Saïed, här på en bild från i fjol, har brutit sin tystnad. Arkivbild.
Tunisiens president Kaïs Saïed, här på en bild från i fjol, har brutit sin tystnad. Arkivbild.Foto: Johanna Geron/AP/TT

Kaïs Saïed har inte synts till i offentliga sammanhang eller deltagit i några möten sedan den 22 mars – en frånvaro som har lett till rykten om att hans skulle vara sviktande.

På måndagen släppte presidentpalatset en film på Facebook, den enda kanal han använder för officiella uttalanden. I filmen poserar han tillsammans med premiärminister Najla Bouden och avvisar alla rykten om sin hälsa och kallar dem "en nivå av galenskap som Tunisien aldrig förr upplevt".

Annons

– Presidenten är borta två eller tre dagar, han blir förkyld och det blir ett problem, ett maktvakuum? säger han.

Oppositionen har krävt en förklaring av Saïeds frånvaro och oppositionsledaren Ahmed Nejib Chebbi har antytt att 65-åringen är sjuk.

Saïeds frånvaro kom efter protester mot hans styre och stora demonstrationer mot hans beskyllningar tidigare i mars om att migranter förgör landet.

Sedan februari har mer än 20 högt uppsatta oppositionella gripits av säkerhetstjänsten, bland dem politiker, advokater och en chef för en regimkritisk radiokanal.

Saïed vann presidentvalet 2019 med över 70 procent av rösterna efter att ha lovat att ta i med hårdhandskarna mot maktmissbruk och korruption. Men han har inte fått folkets förtroende.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons