Annons

Fortfarande inga besked om omkomna svenskar

Beskedet att minst tio svenskar omkom i flygkraschen i Iran står än så länge fast.
Utrikesdepartementet arbetar med att få bekräftat om fler av de omkomna var från Sverige.
Iran • Publicerad 9 januari 2020
I Ukraina sörjer anhöriga de ukrainare som omkom i kraschen i Iran. Minst tio av de döda i kraschen var svenskar.
I Ukraina sörjer anhöriga de ukrainare som omkom i kraschen i Iran. Minst tio av de döda i kraschen var svenskar.Foto: Efrem Lukatsky

Det är fortfarande oklart vad som orsakade kraschen i Iran som kostade 176 människor livet. Antalet döda svenskar tros vara över tio, men enligt UD är arbetet med att identifiera personer svårt, eftersom många bosatta i Sverige kan ha rest på andra pass.

– I nuläget kan jag inte säga mer om det än vad vi sade i går. Alltså att ett flertal svenskar har förolyckats i flygkraschen, säger UD:s presskommunikatör Erik Karlsson till TT.

Annons

Departementet fortsätter att även under torsdagen arbeta i krisorganisation.

– Det betyder att UD:s konsulära enhet arbetar i förstärkt organisation. Den är förstärkt med delar av UD:s beredskapsstyrka. Man prioriterar om arbete och arbetar i funktioner utifrån vad som behöver göras.

Ett telefonnummer har öppnat för oroliga anhöriga och dit har en del hört av sig.

– Vi var i kontakt med många anhöriga under dagen och kvällen, säger Erik Karlsson.

Bland de omkomna svenskarna finns en barnfamilj på fyra personer bosatt i Österåker norr om Stockholm, två män i 20-årsåldern från Jönköpingstrakten och en 18-årig man från Orust. Samtliga dessa omkomna har bekräftats av kommun eller skola.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons