Annons
Nyheter

Fortsatt hårt tryck för covidbevis

Coronaviruset • Publicerad 9 augusti 2021
Många vill ha ett covidbevis. Arkivbild.
Många vill ha ett covidbevis. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Många svenskar vill ha ett covidbevis för att kunna resa utomlands. Trycket på E-hälsomyndighetens hemsida covidbevis.se var hårt redan från de första timmarna den 1 juli, när sajten öppnades.

Och trycket fortsätter. Enligt Sveriges Radio Ekot har 2,5 miljoner covidbevis nu utfärdats. Många har ansökt mer än en gång och sammanlagt tros runt två miljoner ha ansökt om bevisen.

Annons

Sedan i torsdags går det även att ansöka om en annan sorts bevis, testbevis, som visar att man är frisk, och ett så kallat tillfrisknandebevis, som visar att man har haft covid-19, kommer snart.

Det gör att trycket lär öka än mer, vilket myndigheten vill undvika.

– Det är onödigt att belasta systemet om man inte har tänkt sig att använda covidbeviset, säger Michel Silvestri på E-hälsomyndigheten till Ekot.

Beviset för vaccin är giltigt i 90 dagar, men intyget kan hämtas gratis hur många gånger som helst. Det ska kunna visas upp vid gränspassager och ska underlätta resor inom EU, men det finns ingen garanti att man kommer in.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons