Annons
Nyheter

Nyfödd flicka räddades ur rasmassor

Dödssiffrorna fortsätter att stiga efter de förödande jordskalv som drabbade Turkiet och Syrien.
Men hoppet om att hitta överlevande finns fortfarande. I Syrien kunde ett nyfött barn mirakulöst räddas från ett rasat hus.
Turkiet • Publicerad 7 februari 2023
En liten flicka räddades ur rasmassor i norra Syrien på tisdagen. Här ligger spädbarnet på ett sjukhus i Afrin.
En liten flicka räddades ur rasmassor i norra Syrien på tisdagen. Här ligger spädbarnet på ett sjukhus i Afrin.Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT
En drönarbild visar förstörelsen i staden Hatay i södra Turkiet på tisdagen.
En drönarbild visar förstörelsen i staden Hatay i södra Turkiet på tisdagen.Foto: IHA/AP/TT
Räddningsarbetare i ett rasat hus i Aleppo i Syrien.
Räddningsarbetare i ett rasat hus i Aleppo i Syrien.Foto: Omar Sanadiki/AP/TT
Räddningsarbete i Afrin i Syrien.
Räddningsarbete i Afrin i Syrien.Foto: Zana Halil/AP/TT

I Jindayris i norra Syrien hörde räddningsarbetarna en svag röst. De grävde allt snabbare och till slut såg de var rösten kom ifrån.

En liten flicka, nyfödd och fortfarande bunden i navelsträngen till sin mamma.

Annons

– Vi rensade dammet och hittade barnet med navelsträngen intakt så vi klippte den och min kusin tog henne till sjukhus, säger räddningsarbetaren Khalil al-Suwadi, kusin till flickans far, till nyhetsbyrån AFP.

I minusgraderna i norra Syrien sveptes spädbarnet in i filtar och ser ut att klara sig. Men kvar i hemstaden ligger hela hennes familj, pappa Abdullah, mamma Afraa, fyra syskon och en moster på golvet i en släktings hus i väntan på begravning.

Den lilla flickan är en ljusglimt i den annars dystra rapporteringen från Turkiet och Syrien. Antalet döda efter måndagens jordbävning uppgår nu till över 6 200 människor, enligt de siffror nyhetsbyrån AP har sammanställt.

Stort mörkertal

I Turkiet har antalet döda ökat till 4 544, medan det syriska vårddepartementet rapporterar om 812. Hjälporganisationen Vita hjälmarna uppgav sent på eftermiddagen att minst 900 personer har omkommit i nordvästra Syrien.

Men mörkertalet är fortfarande mycket stort. Bilden över många som saknas, befinner sig på sjukhus eller kommit bort från sina familjer är inte klar. Unicef varnar för att tusentals barn kan ha omkommit.

– Vi vet att otaliga skolor, sjukhus och andra vårdinrättningar och utbildningslokaler är bland de skadade och förstörda, något som i allra högsta grad påverkar barn, säger en talesperson till brittiska The Guardian.

Samtidigt kommer en varning från Världshälsoorganisationen (WHO) om att de som behöver hjälp räknas i miljoner och inte tusental. Enligt WHO bor 23 miljoner människor i de utsatta områdena, varav 5 miljoner anses tillhöra "särskilt sårbara befolkningar".

Överallt på de jordbävningsdrabbade platserna fortsatte under tisdagen räddningsarbetet i hopp om att i likhet med i Jindayris kunna hitta överlevare under rasmassorna.

"Värsta jag sett"

De tiotusentals som blivit hemlösa när tusentals hus rasat i skalven tvingades tillbringa natten utomhus i vinterkyla. I den turkiska staden Gaziantep, som ligger drygt tre mil från det kraftigaste skalvets epicentrum, sökte människor skydd för natten i köpcentrum, sportarenor och moskéer.

Läkaren Shajul Islam, som har arbetat sju år på intensivvårdsavdelningen på al-Shifasjukhuset i Idlib i norra Syrien, har pratat med BBC och beskrivit situationen på sjukhuset efter skalvet.

Annons

– När jag säger att det är det värsta jag någonsin sett så menar jag det, säger han till BBC Radio 4.

Han berättar att sjukhuset är överfullt.

– Vi har omkring 300–400 patienter på sjukhuset nu. Vi har bokstavligen två eller tre patienter i varje säng.

Shajul Islam säger att det inte finns tillräckligt med personal för att ta hand om alla patienter och att han själv vårdar 40–45 personer vars tillstånd är kritiskt.

– Jag klarar inte det själv. Det är omöjligt.

Omöjliga val

Han beskriver hur personalen nu ställs inför svåra och nästintill omöjliga val.

– Jag kopplar loss patienter från respiratorn för att koppla upp andra patienter som kan ha större chans att överleva. Vi står i sjukhusets entré och bestämmer vilka patienter vi kan försöka rädda och vilka vi inte ens kommer att försöka rädda, säger Shajul Islam till BBC.

Dussintals länder har lovat att sända räddningsresurser och hjälp till Turkiet. USA:s president Joe Biden sade på måndagen att USA kommer att tillhandahålla vad som helst och allt som Turkiet nu behöver.

Fakta: Jordskalv i Turkiet

Turkiet drabbas återkommande av jordbävningar, flera av dem med allvarliga följder.

Landet utgör i princip en egen ovanligt liten tektonisk platta, den så kallade anatoliska plattan, som den arabiska tektoniska plattan nu har tryckt på i nordöstlig riktning.

År 1999 skakade ett förödande jordskalv Izmit i västra Turkiet och över 17 000 människor miste livet.

2011 drabbades städerna Van och Ercis i östra Turkiet av en jordbävning som krävde minst 523 dödsoffer.

I september 2019 drabbades Istanbul av ett skalv på 5,7 som fick människor att fly ut på gatorna. Experter har länge varnat för att ett stort skalv skulle kunna ödelägga 15-miljonersstaden, som är belägen vid en känd förkastningsspricka med stor risk för jordbävningar.

Källor: AFP och Reuters

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons