Annons

Fortsatt strömlöst för många efter skalv

Puerto Rico • Publicerad 9 januari 2020
Många invånare i Puerto Rico är fortfarande utan ström och sover utomhus efter jordskalven i tisdags.
Många invånare i Puerto Rico är fortfarande utan ström och sover utomhus efter jordskalven i tisdags.Foto: Carlos Giusti/AP/TT

Mer än hälften av Puerto Ricos befolkning har inte fått tillbaka strömmen efter de kraftiga jordskalven i tisdags. Minst en person miste livet och runt 300 hem skadades. Tusentals människor fortsätter att sova utomhus eftersom det fortfarande finns risk att fler byggnader rasar.

Ett av skalven var det kraftigaste som drabbat det självstyrande amerikanska territoriet på 102 år.

Annons

Öns södra delar drabbades hårdast och tiotals hem rasade i städerna Yauco, Guanica och Guayanilla. Flera efterskalv kom även under onsdagen.

Strömmen väntas inte vara tillbaka på hela ön förrän under helgen. Under onsdagen hade runt 24 procent av befolkningen inget rinnande vatten och fler än 2 200 har förlorat sina hem och har tagit sin tillflykt till tillfälliga härbärgen som regeringen upprättat.

Puerto Rico drabbas ofta av orkaner men kraftiga jordskalv är ovanliga.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons