Annons
Nyheter

Åtalade kvinnan: Förstod först när han dog

Den åtalade kvinnan säger att hon inte vetat om ifall sonen stridit för IS i Syrien. Inte ens när han kom hem med vapen till deras hem i Raqqa trodde hon att pojken använts i strid.
Brott • Publicerad 17 januari 2022
Illustration från förhandlingens första dag. Kvinnan och hennes försvarare i mitten, till vänster åklagare Reena Devgun.
Illustration från förhandlingens första dag. Kvinnan och hennes försvarare i mitten, till vänster åklagare Reena Devgun.Foto: Johan Hallnäs/TT

I dag fortsatte förhören med den 49-åriga kvinna som är först i Sverige att åtalas för krigsförbrytelse genom användande av barnsoldat.

Kvinnan förnekar brott och hävdar att hon inte haft något att säga till om när de kom till Syrien. Hon säger också att hon inte förstått om sonen deltagit i strider.

Annons

Inte ens när sonen, troligen var han då 13-14 år gammal, kommit hem med vapen tror hon att han deltar i strider, säger hon.

– Jag förstod det först när han dör i Raqqa, säger kvinnan.

Huvudförhandlingen mot den kvinnan inleddes förra veckan, och fortsatte i dag med extra förhör som åklagaren begärt. När kvinnan kommer in i salen bär hon en långärmad beige collegetröja, en lång mörk kjol och en svart slöja som täcker håret och axlarna. Hon bär glasögon med svarta bågar.

Var häftigt

Under dagen får kvinnan frågor om vad hon tänkte och trodde om ett foto där den unge sonen poserade i kamouflagekläder och med stridssele.

Mamman säger att det var många som bar kamouflagekläder så det var inget konstigt. Och stridsselen tror hon var storebroderns.

– Han ville testa storebroderns stridssele. Han tyckte det var häftigt, säger kvinnan.

Inte heller när pojken kom hem med vapen till deras hem i Raqqa säger hon sig ha förstått att sonen kanske deltog i strider med IS:

– Någon gång kom han med ett gevär, någon gång kom han med pistol, någon gång kom han med stridssele.

Hon säger att pojken fått vapnen som gåva.

– Han fick dem av personer som känt hans pappa. Han fick dem som present. Det var så han sade till mig.

Blivit jättearg

Annons

Kvinnan säger att hon alltid blev arg när någon gav sonen sådana saker.

– Han fick vapen i Raqqa men då sa jag till honom att han skulle lämna tillbaka det eller sälja det, säger hon.

Åklagaren frågar kvinnan vad hon hade gjort om hon hade förstått eller insett att den unga pojken stred för IS:

– Jag hade säkert blivit jättearg och försökt stoppa honom med alla medel jag kan, svarar hon.

Åklagaren inledde med frågor om hur det gått till när kvinnan tillsammans med sina barn lämnade Egypten för att flytta till sin make i Turkiet. Hon och barnen hamnade i stället i Syrien. Frivilligt, enligt åklagarna – för att hon lurades över gränsen enligt kvinnan.

Kvinnan får frågan om hur hon reagerade när hon träffade sin man när hon och barnen väl träffade honom efter att de körts från Turkiet till Syrien.

– Jag blir chockad för han har stridsväst på sig. Jag frågar honom varför han har det på sig. Då säger han: "Men du är inte i Turkiet nu. Du är i Syrien". Jag blir helt chockad. säger kvinnan.

– Han berättar när vi kommer till huset vi ska bo i att han är med i IS.

Uppväxt i Sverige

Kvinnan växte upp i Västsverige och konverterade till islam då hon på 1990-talet träffade sin blivande make. Under många år levde kvinnan tillsammans med sina barn utomlands, i Förenade Arabemiraten, Storbritannien och Egypten – hon och mannen hade då separerat. De gifte om sig 2012.

Maken har under åren predikat i en svensk moské känd för sitt radikala budskap och administrerat en webbsida som gav uttryck för våldsbejakande islamistiska åsikter, enligt åklagarna.

Poserade med döda

Annons

Åklagarna hävdar att kvinnan tagit sig till Syrien med egen fri vilja och att hon där medverkat till att en av parets söner kunnat användas som barnsoldat för bland annat IS. Detta från att han var tolv år 2013 fram tills dess att han fyllde 15. Pojken dog i Syrien som 16-åring.

Bland bevisningen finns bland annat chattar och bilder där pojken syns i uniform och med stridssele. På en av dem poserar han vid stympade kroppar på ett torg i Raqqa.

Fakta: Åtalet mot kvinnan

Den 49-åriga kvinnan åtalas för grov krigsförbrytelse och folkrättsbrott, grovt brott. Båda brottsrubriceringarna gäller samma gärning. Det som tidigare hette folkrättsbrott blev krigsförbrytelse genom en lagändring 2014.

Brottet ska enligt åklagarna begåtts genom användande av barnsoldat. Åklagarna hävdar att kvinnan tillsammans och i samförstånd med andra sett till att sonen rekryterats och kontinuerligt använts "för direkt deltagande i fientligheterna av en väpnad grupp".

Pojken ska bland annat ha utbildats och tränats samt utrustats med uniform, stridssele och vapen. Han har använts i strid och i propagandasyfte och tjänstgjort beväpnad.

Mamman, som vårdnadshavare och den vuxen som haft ansvar och störst inflytande på pojken, har möjliggjort detta menar åklagarna. Hon har exempelvis låtit honom hantera och förvara vapen i den gemensamma bostaden och tillåtit att han lämnat hemmet för att kunna fullgöra sina uppgifter som barnsoldat. Kvinnan ska heller inte vid något tillfälle ha försökt förhindra att pojken användes som soldat.

Kvinnan nekar till brott.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons