GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fossilfri gödsel på väg

Ekonomi • Publicerad 13 januari 2022
Fossilfri gödsel på väg ut på marknaden. Arkivbild
Fossilfri gödsel på väg ut på marknaden. ArkivbildFoto: JOHAN NILSSON / TT

Lantbrukskooperativet Lantmännen har ingått ett avtal med den norska gödseljätten Yara om att lansera fossilfri mineralgödsel, skriver Lantmännen i ett pressmeddelande.

Gödseln ska framställas med förnybar energi och är resultatet av ett samarbete som har pågått mellan Lantmännen och Yara sedan 2019.

"Samarbetet har nu resulterat i ett kommersiellt kontrakt för fossilfria mineralgödsel, som kommer att produceras av Yara och marknadsföras av Lantmännen i Sverige, med start 2023", skriver Lantmännen.

I Lantmännen ingår bland annat varumärken som Kungsörnen och Axa.

Jordbruket står i dag för ungefär 14 procent av Sveriges territoriella utsläpp av växthusgaser. Till största delen handlar det om metan och lustgas, som kommer från djurhållning, gödsel och markanvändning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.