Annons
Nyheter

Fossilfritt stål kräver statliga miljarder

Ståltillverkaren Hybrits första anläggning i Gällivare kommer att kosta drygt 16 miljarder kronor, .
5 miljarder vill LKAB, SSAB och Vattenfall att staten ska så för.
Ekonomi • Publicerad 15 december 2022
Hybrit:s pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp i Luleå. Arkivbild.
Hybrit:s pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp i Luleå. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Bolaget Hybrit Development, som samägs av LKAB, SSAB och Vattenfall lämnade i mitten av november in en ansökan om finansiering till Industriklivet – som handläggs av Energimyndigheten. Det här var Svenska Dagbladet först med att uppmärksamma.

Enligt ansökan väntas demonstrationsanläggningen för järnsvamp, som ska byggas i Gällivare under 2020-talet, kosta 16,2 miljarder kronor. Anläggningen för fossilfritt stål planeras tas i drift 2026 och nå full produktion 2029.

Annons

Hybrit vill att staten ska stå för 4,5 av de drygt 16 miljarderna.

Att skattebetalarna ska vara med och finansiera projektet har ifrågasatts av debattörer. LKAB, SSAB och Vattenfall menar dock att stödet är rimligt.

– Nu ska vi utveckla en helt ny genombrottsteknik. Vi leder hela utvecklingen, säger säger Martin Pei, initiativtagare till Hybrit-projektet och teknisk direktör i SSAB till DI.

Samtidigt missar LKAB, som skriver ansökan, målet att ansöka om miljötillstånd före årsskiftet – vilket är den kritiska faktorn i Hybritprojektet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons