Annons

Frankrike utlämnar argentinsk diktaturpolis

Argentina • Publicerad 15 december 2019
Modern till försvunna Hernán Abriata, som greps 1976 under militärdiktaturen i Argentina, kräver att den tidigare argentinske polismannen Mario Alfredo Sandoval ställs inför rätta. Arkivbild.
Modern till försvunna Hernán Abriata, som greps 1976 under militärdiktaturen i Argentina, kräver att den tidigare argentinske polismannen Mario Alfredo Sandoval ställs inför rätta. Arkivbild.Foto: Daniel Garcia/AFP/TT

Frankrike utlämnar den tidigare polisen Mario Alfredo Sandoval till hans hemland Argentina. Det franska justitiedepartementet bekräftade utlämningen i en utdragen process som rör Sandovals inblandning brott som begicks under Argentinas militärdiktatur.

Åklagare i Argentina anklagar Sandoval för fler än 600 brott mot mänskliga rättigheter samt för tortyr. Sandoval efterlystes internationellt 2012, bland annat för misstänkt för inblandning i kidnappningen av studenten Hernán Abriata 1976. Abriata har aldrig återfunnits.

Annons

Sandoval nekar till samtliga anklagelser.

Den före detta polisen flyttade till Frankrike när den argentinska militärdiktaturen, som styrde landet 1976-1983, föll. Han fick franskt medborgarskap 1997.

2014 godkände en appellationsdomstol en tidigare dom att Sandoval skulle utlämnas, ett beslut som överklagades. Fransk polis har tidigare meddelat att Sandoval, med öknamnet Churrasco – Grillen, greps den 11 december.

Justitiedepartementet meddelar att Sandoval utlämnas på söndagskvällen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons