Annons

Frankrike vill terrorstämpla Wagner-gruppen

Frankrike • Publicerad 10 maj 2023
Wagner-toppen Jevgenij Prigozjin. Arkivbild.
Wagner-toppen Jevgenij Prigozjin. Arkivbild.Foto: AP/TT

Det franska parlamentet har antagit en resolution om att EU bör terrorstämpla de ryska Wagner-trupperna. Resolutionen, som är symbolisk och icke-bindande, röstades igenom med enhälligt stöd av samtliga partier.

Dess upphovsman, parlamentsledamoten Benjamin Haddad, hoppas att det franska initiativet leder till att unionens 27 medlemsstater tar steget och sätter upp den paramilitära organisationen på sin terrorlista.

Annons

– Wagner-medlemmarna sprider instabilitet och våld varhelst de är verksamma. De mördar och torterar. De slaktar och plundrar, sade han till parlamentet under tisdagen.

Wagner-toppen Jevgenij Prigozjin, som är en nära allierad till Rysslands president Vladimir Putin, fick sina tillgångar i EU frusna 2020 och förbjöds att resa in i unionen efter att ha skickat trupper till krigets Libyen.

Prigozjins rekryter har de senaste månaderna deltagit i de hårda striderna i Bachmut i östra Ukraina.

Parlamenten i både Estland och Litauen har sedan tidigare stämplat Wagner som en terrororganisation.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons