Annons
Nyheter

Franska matproducenter sänker priserna

75 matproducenter i Frankrike har kommit överens om att sänka priserna tills juli. Beskedet kommer efter påtryckningar från den franska regeringen och finansminister Bruno Le Maire i spetsen, rapporterar Financial Times.
Ekonomi • Publicerad 9 juni 2023
Franska matproducenter har enats med regeringen om att sänka priserna tills juli. Arkivbild.
Franska matproducenter har enats med regeringen om att sänka priserna tills juli. Arkivbild.Foto: Michel Euler AP/TT

I en intervju med franska BFMTV på fredagen uppgav finansminister Bruno Le Maire att priserna på alla produkter vars grossistpris sjunker måste falla i juli.

– Jag tänker på pasta — priset på vete går ner — jag tänker på oljor, jag tänker på fågel, jag tänker på spannmål, jag tänker på djurfoder och ett antal produkter som kommer att skickas till mig nästa vecka, sade Le Maire till tv-kanalen.

Annons

I Frankrike har trycket på matproducenter ökat efter uppgifter om att flera aktörer passar på att höja priserna mer än nödvändigt i syfte att förbättra vinstmarginalerna.

Matpriserna steg med 14,1 procent i maj jämfört med maj 2022 och är den största bidragande orsaken till landets höga inflation, som i maj enligt det EU-harmoniserade måttet låg på 6 procent i årstakt.

Finansminister Le Maire tillade att myndigheter kan komma att genomföra tester för att se att producenterna håller sig till sina löften.

Le Maire har även hotat med att namnge och "skämma ut" företag som inte är villiga att delta i riktade åtgärder för att sänka livsmedelspriserna. Han utesluter inte heller en engångsskatt på producenter om priserna inte börjar sjunka, enligt Financial Times.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons