Annons

Fredricson tvåa inför söndag: "Enormt öppet"

Peder Fredricson vann andra delen av världscupfinalen i hoppning i Göteborg med två felfria ritter på Catch Me Not. Nu är Fredricson tvåa sammanlagt inför finalens avgörande på söndag, bara ett fel efter spanjoren Eduardo Alvarez Aznar i den omräknade resultatlistan.
Ridsport • Publicerad 5 april 2019
Peder Fredricson på Catch Me Not i andra delen av världscupfinalen i Göteborg, som ekipaget vann. Nu är Fredricson tvåa inför finalens sista dag, och har två hästar att välja på.
Peder Fredricson på Catch Me Not i andra delen av världscupfinalen i Göteborg, som ekipaget vann. Nu är Fredricson tvåa inför finalens sista dag, och har två hästar att välja på.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

I torsdagens tidshoppning var Peder Fredricson elva på trotjänaren All In, som han vunnit EM-guld och tagit OS-silver med. Men på fredagen fick All In vila. I stället red Fredricson den snart 13-årige valacken Catch Me Not, som funnits i hans stall omkring ett år – en ny bekantskap som nu fick den svenska publiken att jubla.

Det svenska ekipaget var felfritt både i grundomgången och i omhoppningen med åtta ryttare. Dessutom hade de den snabbaste tiden i andra rundan – tre hundradelar av en sekund bättre än spanjoren Eduardo Alvarez Aznar, som leder sammanlagt inför finalens tredje och sista del på söndag.

Stora förändringar

Annons

Finalens andra del gav stora förändringar i totalställningen, jämfört med torsdagens resultatlista. Mer än väntat, tycker Fredricson, som alltså klev upp från elfte till andra plats.

– Men jag är inte så rutinerad på världscupfinaler, säger Peder Fredricson, som faktiskt aldrig varit med i någon förut.

– Som jag ser det är det fortfarande enormt öppet. Det är helt omöjligt att säga vem som kommer att bli segrare, säger den 47-årige Österlenryttaren.

Sex ryttare är mindre än en rivning (=fyra fel) efter ledande Alvarez Aznar inför söndagens två omgångar. Mycket kan nu bero på hur ledarens spanske landsman Santiago Varela bygger söndagens banor.

– Om han bygger två riktigt stora rundor, så att inte någon är felfri, då kan det bli väldigt stora omkastningar, säger Peder Fredricson.

Måste välja häst

Nu blir frågan vilken häst han ska rida på söndag – rutinerade All In, eller nya stjärnskottet Catch Me Not?

– Jag ska besiktiga bägge två, och väljer efter det.

– Men jag var väldigt glad över hur Catch Me Not kändes. Han hoppade väldigt lätt. Han har stor kapacitet och bra inställning, säger Fredricson.

Catch Me Not har varit hos Fredricson flera gånger under åren, utan att imponera. Men ifjol såg han hästens ägare Ebba Berglöf rida den i en nationell tävling i Borås.

– Då tyckte jag det såg ut som om den hade nånting extra, säger Peder Fredricson, som tog kontakt om ett samarbete.

Annons

– Han behöver lite storlek på hindren för att komma till sin rätt.

Eckermann kan avstå

Henrik von Eckermann och Mary Lou rev ett hinder även andra finaldagen, precis som i torsdagens inledande tidshoppning. Nu ska han fundera på om det är bäst för Mary Lou att avstå från finalens sista del.

– Tyvärr, jag har bara en sådan här häst, och kanske aldrig får en sådan häst igen. Jag måste räkna sprången, säger von Eckermann och understryker att han inte bestämt sig.

Irma Karlsson blev utesluten, sedan hennes Ida van de Bisschop vägrat två gånger vid samma hinder, och missar sista finaldagen.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons