Annons
Nyheter

Friades från våldtäktsåtal – rabatten kvar

En 24-årig man fick straffrabatt när han på kort tid dömdes i två olika domar i Halmstads tingsrätt. Trots att hovrätten senare kraftigt sänkte straffet i det ena målet är straffrabatten kvar i det andra, rapporterar .
Brott • Publicerad 10 november 2022
Domaren Pia Johansson i Halmstad tingsrätt säger till tidningen att grundproblemet var att de olika åtalen togs upp i två olika rättegångar. Arkivbild.
Domaren Pia Johansson i Halmstad tingsrätt säger till tidningen att grundproblemet var att de olika åtalen togs upp i två olika rättegångar. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I somras dömdes mannen först för två våldtäkter och misshandel mot en tidigare flickvän och sedan, några veckor senare, för ett narkotikabrott. Eftersom våldtäktsbrotten ledde till tre och ett halvt års fängelse slapp han straff för narkotikabrottet.

Men senare har hovrätten kommit fram till att mannen ska frias från åtalet om våldtäkt. Av hovrätten dömdes han i stället till ett års fängelse för grov kvinnofridskränkning.

Annons

Domaren Pia Johansson i Halmstad tingsrätt säger till tidningen att grundproblemet var att de olika åtalen togs upp i två olika rättegångar.

Åklagaren Jon Lindahl som drev narkotikamålet konstaterar enligt tidningen att de båda målen fått "en konsekvens som inte är jättelyckad". Precis som sin kollega Ann-Christin Claesson, som drev våldtäktsmålet, bedömer han att 24-åringen på det här viset fått cirka två månader kortare straff för narkotikabrottet än om straffrabatten utgått från det ettåriga straff han dömdes till av hovrätten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons