Annons
Nyheter

Frias från sprängningar — döms för andra brott

En 22-årig man frias från anstiftan till två explosioner i nordvästra Stockholm förra vintern. Han döms dock för ett utpressningsförsök som anses hänga samman med sprängningarna.
Brott • Publicerad 5 januari 2021
Platsen för explosionen i Husby morgonen efter smällen. Explosionen detonerade på fjärde våningen och en mängd fönster krossades på den intilliggande gården. Arkivbild.
Platsen för explosionen i Husby morgonen efter smällen. Explosionen detonerade på fjärde våningen och en mängd fönster krossades på den intilliggande gården. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Karta över var explosionerna inträffade.
Karta över var explosionerna inträffade.Foto: Johan Hallnäs/TT

De båda sprängningarna inträffade natten till den 21 januari förra året i två flerbostadshus i Kista och Husby i nordvästra Stockholm.

Explosionerna ägde rum med bara några minuters mellanrum och orsakade vissa personskador och omfattande materiella skador på fastigheterna.

Annons

Sju personer befann sig i de direkt drabbade lägenheterna, två av dem var barn. Utöver dessa drabbades ett 90-tal personer som bodde på adresserna.

Orsakat trauman

Åklagare Carl Mellberg hade åtalat 22-åringen för att ha anstiftat sprängningarna, det vill säga uppmuntrat eller instruerat en annan person att genomföra dem.

"De här brotten är omöjliga att värja sig emot. Många har vaknat av explosionerna som kom från ingenstans mitt i natten. Två explosioner så nära varandra har orsakat trauman hos många av de drabbade", sade han i samband med åtalet.

Enligt domen från Solna tingsrätt är det klarlagt att 22-åringen genom chattar hade försökt utpressa en person på pengar kort tid före explosionerna samt hotat en annan person – och det var anhöriga till dessa två som bodde på de adresserna i Kista och Husby där sprängningarna sedan ägde rum.

Tingsrätten anser det även klarlagt att 22-åringen var delaktig i sprängningarna eller åtminstone hade kännedom om vem eller vilka som var gärningsmän (det sistnämnda har han erkänt), men friar honom från anstiftan till explosionerna. Han döms dock för försök till grov utpressning.

"Att sprängningarna kan uppfattas som ett naturligt led i utpressningsförsöket, vilket åklagarna anfört, är riktigt men det är inte någon konkret bevisning för NN:s (22-åringens) skuld till anstiftansbrott", skriver tingsrätten i domen.

Inga bevis för anstiftan

Det finns ingen utredning om när, var eller hur han skulle ha anstiftat sprängningarna, eller vem han i sådana fall skulle ha påverkat att utföra sprängningarna, enligt rätten.

22-åringens försvarare, advokat Tobias Enochson, säger att han inte delar tingsrättens bevisvärdering avseende utpressningsförsöket och att den fällande domen sannolikt kommer överklagas.

– Jag menar att man på den bevisningen inte kan fälla honom till ansvar.

Att hans klient erkänt att han känner till vem som utfört sprängningarna beror helt enkelt på att en av målsägarna i målet, som han är bekant med, har berättat det för honom, enligt Enochson.

Annons

Eftersom 22-åringen frias från delaktighet i explosionerna ska han inte heller betala skadestånd till de närmare 100 personer som hade begärt det av honom.

Han ska dock betala skadestånd till den person han utsatte för utpressningsförsök.

Påföljden för 22-åringen, som även döms för ett fall av misshandel, blir två års fängelse.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons