Annons

Frida Karlsson: "Hela ens värld rasade"

Hon fastnade i en hälsokontroll och har inte tävlat sedan världscuppremiären i slutet av november.
På Idrottsgalans röda matta var Frida Karlsson tillbaka i rampljuset – och fick tala ut om en turbulent tid.
Skidor • Publicerad 27 januari 2020
Frida Karlsson var tillbaka i rampljuset på Idrottsgalans röda matta.
Frida Karlsson var tillbaka i rampljuset på Idrottsgalans röda matta.Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter att ha slagit igenom med dunder och brak förra säsongen var det svenska stjärnskottet Frida Karlsson ett aktat namn inför världscupstarten i slutet av november.

Men tidigt stod det klart att säsongen inte skulle bli som hon tänkt sig.

Annons

Den trefaldige VM-medaljören från österrikiska Seefeld kom till start i premiären i finländska Ruka men lämnade återbud till de efterföljande tävlingarna i norska Lillehammer.

Några dagar senare kom beskedet att 20-åringen inte hade uppfyllt kraven i en hälsokontroll och tills vidare stoppades från att tävla.

– Det var väldigt tufft. Jag blev väldigt ledsen. Där och då känns det ju som att hela ens värld rasar. Men så är ju inte fallet. Det är bara se till vad man kan göra och se det positivt. Det kommer mycket positivt med det här, det vet jag, säger Frida Karlsson från röda mattan på Idrottsgalan.

Legat lågt

Hittills har hon legat lågt och undvikt att uttala sig om hur den senaste tiden har varit. Men valet att gå på Idrottsgalan, där hon är nominerad både till Jerringpriset och som årets nykomling, var givet.

– Jag känner inte att jag vill gå och gömma mig. Jag ska inte behöva känna mig begränsad, jag vill inte bara ta mig den här tiden till att rehaba min kropp, utan jag vill leva mitt liv och vara så öppen jag kan utan att bli för personlig, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att det är min information. Det är för personligt. Det blir för mycket på det personliga planet.

I och med att Karlsson inte har tillåtits träna lika hårt som hon är van vid så har det plötsligt öppnats möjligheter att ägna sig åt andra sysslor de senaste månaderna.

– Det är klart att man får lite perspektiv när det händer såna här saker. I och med att jag inte har tränat som jag brukar har jag haft mycket tid över och gjort saker som jag insett att jag mår bra av. Jag har utvecklats mycket – även om jag inte utvecklats på träning – som människa och gällande andra bitar.

"Ingen kan säga"

Hon beskriver hur hon kände en enorm besvikelse när hon fick beskedet i början av december men att hon kommit till insikt med att det hon går igenom är nödvändigt.

– Jag har reducerad träning. Jag förstår varför och köper det fullt ut. Självkart vill man ju göra mer, jag är ambitiös som människa och har drivet att jag vill göra det optimalt. Och just nu är det här optimalt för mig, att träna ganska lite, säger hon.

Annons

Landslaget har under vintern kommunicerat att det sannolikt blir en comeback för Frida Karlsson någon gång den här säsongen – men exakt när vet hon inte ens själv.

– Sedan jag fick det här beskedet har jag levt lite utan att veta. Det är ingen som kunnat säga när jag är tillbaka. Jag har inte kunnat sätta de mål som driver mig. Det har självklart varit lite tufft mentalt. Men det vände ganska fort när jag kände att jag behöver det här.

David Hjorter/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons