Annons
Nyheter

Full reaktorfart och blåst ger lågt elpris

Elpriserna ligger kvar på låga nivåer. Blåsigt väder och 100 procent utnyttjande av de nordiska kärnkraftsreaktorerna bidrar till detta.
Ekonomi • Publicerad 13 april 2023
Solnedgång bakom nerlagda kärnkraftverket i Barsebäck. Arkivbild.
Solnedgång bakom nerlagda kärnkraftverket i Barsebäck. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Visserligen stiger priset något på fredagen, men från låga nivåer. I elområde 1-3 landar det på 37 öre per kilowattimme, jämfört med torsdagens pris på 21 öre. I elområde 4, sydligaste Sverige, stiger priset från 33 öre till 53 öre per kilowattimme, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Enligt nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning går samtliga elva reaktorer i Sverige och Finland nu på i det närmaste full effekt. Det inkluderar även Nordens största elproducent Olkiluoto 3, som fortsatt går i testdrift, men på full effekt.

Annons

På torsdagen blåser det också på bra. Vindkraften ger nästa lika mycket elproduktion som kärnkraften, medan vattenkraften går lite på sparlåga, enligt Svenska kraftnät.

Perioden med förhållandevis låga elpriser har nu varit extra lång. Dessutom har prisskillnaderna mellan norr och söder i det närmaste försvunnit eller åtminstone blivit betydligt mindre. Senast elen kostade mer än 65 öre på elbörsen i något av elområden var den 6 april.

Snittpriset halvvägs in i april ligger på mellan 64 öre i norr och 72 öre/kWh i söder.

Ovanpå börspriset tillkommer elhandlarnas påslag, elskatt, moms och elnätsavgift på drygt 1 till 1:50 kronor per kilowattimme.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons