Annons
Nyheter

Furuvik öppnade – med extra polisbevakning

Furuviksparken öppnade på lördagen för första gången sedan fem schimpanser rymde och fyra sköts ihjäl. Polis övervakade vårpremiären med drönare.
Djur • Publicerad 13 maj 2023
Fyra av Furuviksparkens apor sköts ihjäl i samband med rymningen. Nu öppnar parken igen. Arkivbild.
Fyra av Furuviksparkens apor sköts ihjäl i samband med rymningen. Nu öppnar parken igen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det har gått jättebra. Det är väldigt skönt att öppna parken, säger Sandra Wilke, vd för Furuviksparken, till TT.

Två grupper demonstrerade i samband med att Furuviksparken öppnade och parkens ledning hade valt att ha en dialog med demonstranterna inför öppningsdagen.

Annons

– Det var jättelugnt och jag var tillgänglig för frågor, säger Sandra Wilke.

Enligt henne har över 2 000 personer besökt parken under dagen.

Parken hade ökat säkerheten och drönare användes både över entrén och över parken. Sandra Wilke tycker inte att den större säkerhetssatsningen kändes stressig vare sig för besökarna eller djuren.

I december fick polisen in ett larm om att fem schimpanser rymt från sina hägn i aphuset på Furuviksparken. Fyra av dem sköts ihjäl.

Utredningen visade att det fanns brister i parkens rutiner och att personalen inte hade rätt att avliva schimpanserna. Det har fortfarande inte fattats något beslut om man ska behålla de tre schimpanser som finns kvar.

Under vårpremiären fick schimpanserna tillbringa dagen ute.

– Schimpanserna är nu i utehägn, de tyckte det var härligt att komma ut, säger Sandra Wilke.

Även under söndagen sker övervakning med drönare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons