Annons
Nyheter

Fynd i Danmark: Världens äldsta igelkott

Natur • Publicerad 15 februari 2023
Thorvald blev 16 år. På bilden en annan igelkott. Arkivbild.
Thorvald blev 16 år. På bilden en annan igelkott. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

Thorvald, 16 år och från Danmark, är världens hittills konstaterade äldsta igelkott, skriver The Guardian.

Hanigelkotten bodde i närheten av staden Silkeborg på Jylland innan han dog. Dödsorsaken var en hundattack, och igelkotten dog vid danska djurskyddets djurrehabiliteringscenter för vilda djur 2016, noterar SVT Nyheter Vetenskap.

Annons

Igelkotten var en av nära 700 döda djur som samlats in av 400 volontärer, som ett led i ett vetenskaplig insamlingsprojekt. Vid insamlandet hittades även en 11-årig samt en 13-årig igelkott.

Fakta: Igelkottar

Igelkotten tillhör familjen igelkottdjur.

Den blir 20 till 30 centimeter lång. Ryggen täcks av två till tre centimeter långa taggar. Dessa används vid försvar mot rovdjur och andra hot, då igelkotten rullar ihop sig till ett klot.

Igelkotten finns i södra Sverige och norrut till Dalarna. Den finns även på vissa ställen i Jämtland och lokalt i kustlandskapen upp till Norrbotten. Arten finns också i södra, västra och norra Europa.

Igelkotten lever framförallt i närheten av bebyggelse, ofta i trädgårdar och parker. Den är främst aktiv nattetid och kosten består av bland annat insekter, daggmaskar och sniglar.

Under vintern kan dödligheten bland igelkottarna vara stor. Andra hot mot den är trafiken och rovdjur, som grävling och rödräv.

Källa: Artdatabanken och NE

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons